При липсата на бюджет за 2023 г.  депутатите смело гласуваха на

...
При липсата на бюджет за 2023 г.  депутатите смело гласуваха на
Коментари Харесай

Депутатите орязаха приходите от ДДС с над половин милиард догодина

При неналичието на бюджет за 2023 г.  депутатите самоуверено гласоподаваха на второ четене през днешния ден промени в закона за Данък добавена стойност, които ще орежат приходите от този налог с над половин милиард лв. през ледващата година. В същото време в Народното събрание следва гласоподаване на нови разноски за 3 милиарда лв..

От 1 януари с  9% Данък добавена стойност към този момент ще са и вестниците и списанията.  Те бяха добавени към 9%-ната ставка за книгите по предложение на ГЕРБ, която от краткотрайна, става непрекъсната норма. " Този бранш работи за духовното израстване на нацията ", заяви депутатът Петър Николов. Съпартиецът му Любен Дилов изясни, че заради растящите разноски за хартията и други консумативи освен книгите, само че и печатните медии би трябвало да бъдат подкрепени. " Временната мярка от 9%, въведена в ковид-пандемията, оказа помощ книгите да не изчезнат. Трябва да се избавят и печатните издания - те са по-защитени от фалшив вести за разлика от електронните медии, те са част от паметта на нацията ", съобщи Дилов. И даде образец с районната преса, която към този момент била съвсем изчезнала.

Депутатите глауваха още 9% Данък добавена стойност да стане непрекъсната мярка и за бебешките храни и пелени, както и за всички туристически настанявания . Намалените ставки, въведени заради коронавирус пандемията в средата на 2020 година, трябваше да приключат действието си в края на тази година.

По предложение на Красен Кралев от ГЕРБ до края на 2023 година по-нисък ще остане налогът и за ресторантьорските услуги. " Това не е наедрял бизнес, а междинен и малък, само че с много огромна претовареност.  Кога да ги подпомогнем, в случай че не в този момент? Ползите ще бъдат доста по-големи от загубите за бюджета. Намалената ставка Данък добавена стойност за ресторантьорите е по-успешна мярка от директното субсидиране ", уточни Кралев. 

На към 120 млн. лева загуба в бюджета за година се прави оценка това данъчно понижение. Както е добре известно сваленият на 9% налог преди две години по никакъв метод не се отрази на цената на ресторантоьорските услуги, а печалбата остана само в търговците.

Депутатите удължиха и дейтвието на  0% Данък добавена стойност за самун и брашно до края на 2023 година , вместо доникъде на годината. " Данъчното законодателство би трябвало да бъде хармонично с бюджета. А и мярката дава добър резултат ", уточни депутатът от БПС Румен Гечев.

" От всички тези промени годишният резултат за бюджета ще е около 520 млн. лева по-малко доходи от Данък добавена стойност , съобщи от парламентарната трибуна Людмила Петкова, заметник-минитър на финаните. " МФ е срещу понижените ставки и проблемът не е толкоз в бюджета, а тъй като се  основава изключителна тежест за администриране - както за самия бизнес, по този начин и за държавните органи. Знаете ли заради 0% Данък добавена стойност за хляба колко запитвания получаваме - по 60-100 списъки за самун и ни питат какъв да е с нулева ставка и кой с нормална ", съобщи Петкова. Тя предупреди, че не е редно с ДДС да се прави обществена политика, а изключенията би трябвало да се позволяват само в краен случай, както е било по време на пандемията.

" Проблемът с диференцираните ставки приема огромни размери. До 2020 година тя бе единствено една - за туристическите услуги. Сега ги вършиме непрекъснати. Не е добре да има толкоз изключения. Накрая изключението ще стане 20% Данък добавена стойност ", предизвести Петкова.

Депутатите обаче въобще не се тормозиха. " Така България става по-конкурентна дестинация, ще има положителни обществени резултати ", обявиха от Политическа партия.

Единствено Мартин Димитров от " Демократична България% е възпротиви на разрастването на понижените ставки ДДС.   " Да се одобряват диреферцирани данъци, без да сме измерили резултата върху жителите и върху крайните цени, не е положително решение. Може ли някой да каже от въведения 9% Данък добавена стойност за книгите или другите артикули и услуги колко печелят търговците? Няма планове. Защо би трябвало да подкрепяме всички граждане, а освен тези, които не могат да си купят съответната стока? ", запита Димитров.

Той предизвести, че поради сходни дейности най-после ще се наложи да се подвигат налози. " Няма за жалост министър на финансите, който да каже: Спрете с данъчните понижения и с увеличение на разноските ", заключи Димитров.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР